integrativna razsvetljava

Sončna svetloba je dinamična in spreminja tako količino kot barvo svetlobe. Uravnava našo notranjo uro – človeški bioritem. Svetloba sinhronizira proizvodnjo hormonov, njen vpliv je močan in v tem procesu sta najpomembnejša hormona kortizol in melatonin.

Kortizol vpliva na več funkcij v našem telesu, med drugim tudi na metabolizem in delovanje imunskega sistema. Koncentracija kortizola je največja v dopoldanskem času, ko smo najbolj aktivni in pod stresom, zato ga lahko poimenujemo tudi »stresni hormon«.

Melatonin je hormon, ki sodeluje pri ciklu »spanje – budnost«, tako da povzroča zaspanost in usklajuje biološko uro. Ima pa tudi močno antioksidacijsko sposobnost in je nujen za regeneracijo.

BIOLOŠKO NEAKTIVNA RAZSVETLJAVA ima za posledico bolezni srca in ožilja, diabetes, depresije, debelost, alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen, rak.

Upoštevajoč razvojne dosežke svetlečih diod (led) in njihove spektre v različnih valovnih dolžinah, so le-te proizvajalci uporabili pri razvoju svetilk, katerih cilj je bil izboljšati biološki ritem in kvaliteto življenja. Karakteristike svetilk združujejo dinamičnost svetlobe, dinamičnost barvne temperature vzdolž plancove krivulje od 2700 – 6500 K, indeks barvnega videza, barvna toleranca MacAdam in migotanje svetlobe. Zadnje raziskave potrjujejo, da imajo zaposleni, kateri svojo dejavnost izvajajo v prostorih z dobro osvetlitvijo, manj problemov z nespečnostjo in v povprečju spijo 46 minut več v primerjavi z ostalimi. Splošno počutje je boljše.

VPLIVi integrativne razsvetljave

primer dobre prakse

Oskrbovana stanovanja Izola Slovenija 2017.